Inventering av Göteborgs stifts orglar

I mars 2006 gjordes en överenskommelse mellan Göteborgs stift och Göteborg Organ Art Center (GOArt), vid Göteborgs universitet, beträffande en inventering av orglarna i Göteborgs stift, Svenska kyrkan. Huvudmålet var att utveckla ett objektivt instrument att använda vid fördelning av kyrkoantikvarisk ersättning, men även andra faktorer än kulturhistoriskt värde, s.s. liturgi och gudstjänstliv, har diskuteras.

Tillvägagångssättet bygger på en flerstegsmodell: 1) enkätförfarande försöka uppnå en lägsta nivå vad gäller basinformation om alla orglar; 2) fältbesök för djupare information, (i betydelsen besök på plats) men kan ersättas med annan inforation som baserar sig på djup kännedom om instrumentet (t.ex. genom upprättat orgelprogram för restaurering, underhåll eller andra liknande åtgärder); en 3) typ av karaktäristik av orglarna.

Gå till inventeringen

Page Manager: Erik Bernskiöld|Last update: 9/10/2009